The Daily drag rutine…

10478729_408088496011620_1678927919358737255_o

The daily drag rutine.

Mange spørg mig tit, om der er ting man kan gøre derhjemme for at passe på sit instrument og ja, der er mange små ting som man i sin daglige vedligeholdelse kan gøre…
Jeg deler tingene ind i 2 trin, daglig og strengeskift, for at vise de forskellige ting man bør gøre.
Når du spiller, så bruger du dit instrument og når du bruger det opdager du af og til forskellige ting nemmere, end når du tjekker dit instrument efter i detaljer

The small rutine…
Til daglige spiller man på sin guitar og her er der kun få ting man bør have fokus på.
Løse dele, tuners, potmetere osv
Rust og oxidering af metal dele og bånd
Skrat/støv eller slid i potmetere
Fretbuzz
Stemmeproblemer eller tuning stability
Tremstabilitet og brug af denne
Strengehøjde/action og spilbarhed
Jackstick

Når du spiller bør du altid lige holde øje med disse ting for opstår der problemer, så forsvinder de ikke af sig selv. Der er små tips og tricks til hvad du selv kan gøre.
Tuners. Når du stemmer din guitar, så læg mærke til om der er slør i stemmeskruerne. Er der det, så slider du unødigt på dine tuners. Stram dem en anelse med en lille skruetrækker, indtil der ikke er mere slør. Stram ikke for meget, men lige nok til de ikke er løse.
Støv i potmeterne er et hyppigt problem. Potmetere er egentlig bare en modstand, hvor der er en lille kulstang indeni. Kommer der støv derned, så udløser det en skratten. Dette kan du naturligvis kun høre med en forstærker sat til. Er det kun støv, så kør potmeteret helt ned og helt op nogle gange. Som regel er et sted mellem 15 og 50 gange nok til at løse problemet. Nogle gange skal der dog lidt mere til.
Når du er færdig med at spille, så tør din guitar af med en tør klud. Ingen vand, ingen sæbe, bare tør. Strengene bør altid lige have en tur med en tør klud, på den måde fjerner du fedt og fugt og strengene holder længere. Man udsætter oxideringen af dem, for så at sige.
Selve kroppen og halsen bør også have en tur med kluden, da fedt godt kan indeholde en let syre, som lakken kan tage skade af. Uanset lak type, så har lak rigtig godt af at blive holdt ren og tør.

The BIG rutine
Når du skifter strenge er der lidt flere ting som du kan gøre. De førnævnte ting hører også med til denne liste, men her kommer resten. Strengene af og så kører vi…
Skidt og støv tørres af med en tør klud over hele kroppen. Kom godt ind imellem pickupperne. Her samler der sig altid en masse ”goodies” som skal væk.
Tjek halsen foran og bagpå, efter du har tørret den af. Brug ALDRIG sæbe. Sæbe er et opløsningsmiddel og bør derfor aldrig påføres, hverken lak eller træ! Varmt vand og vrid kluden hårdt før du bruger den. Det er mere end rigeligt. Sæbe sætter sig i sprækker og revner i lakken og bliver siddende. Når sæber for lov vil den udvide sig med tiden og kan løfte lakken og dermed skade din guitar mere end det gavner. Det samme gælder vand. Vand kan også komme ind i små fine sprækker og skade lakken, samt udvide træet. Worst case er, at træet absorberer vandet og løfter sig/udvider sig og så begynder problemer for alvor.
Gribebrættet.
Når strengene er af, så tør gribebrættet af med en tør klud og tjek for skader og slid. Dine bånd bør du gnubbe lidt hårdere før du kan se om der er buler, skrammer eller ridser. Som tommelfinger regel bør bånd ALTID være glatte. Dvs., ingen buler, ingen ridser, oxidering eller skrammer. Har båndende buler, slidmærker osv. så tager det meget af spilbarheden. Tænk på, at dine bånd giver dig tonerne når strengene trykkes ned over dem. Bender du dine strenge skal det være så let som muligt og det gøres bedst over en glat overflade. Egentlig er det logik, men kun få tænker over det.
Har dine bånd slid, så få gjort noget ved det. Det er væsentlig billigere end at skifte dem og kan forlænge levetiden betragteligt. Igen, problemet forsvinder ikke af sig selv.

Olie og gribebræt.
Der findes mange bud på hvordan man gør og hvad man bør bruge, men hold nu fast for de fleste skader mere end de gavner.
Rosentræ og ikke lakerede gribebræt kan absorbere olie. Olien holder træet ”fugtigt” og resistent overfor både skidt, men også vind og vejr. Rosentræ er et ret porøst træ, som har åbne porer og sprækker. Heri kommer der skidt, fugt og meget andet guf. Olien gør, at porerne er mættede og ikke kan absorbere de dårlige ting.
Når du giver dit gribebræt olie, så brug en tør papirs klud, påfør meget lidt olie, før kluden hen over gribebrættet og tør det af med det samme igen. Der skal kun et par dråber til hele gribebrættet. Brænd kluden for en sikkerhedsskyld bagefter. Mange olier indeholder de samme ting som linolie og det er selvantændeligt!

I Guitariet bruges der 2 slags olier. Lemon og en special olie alt efter trætype og alder. Olien løfter skidtet og fjerner dermed alt det der ikke skal være på gribebrættet. Husk på, det er instrumenter og ikke møbler du har med at gøre. For meget olie kan skade mere end det gavner. Træet skal kun tilføres olie, ikke væddes i det.

Sørg for at bagsiden også får en tur med en tør eller letfugtig klud. Spilbarheden bliver bedre når ting er glatte og rene!

Gå din nut efter for skidt i selve rillerne. Skidt dernede kan føre til unødigt slid og ikke mindst give dig tuning problemer.
Gå dine tuners efter og rens dem evt. med en vatpind.
Tjek din bridge i selve slæderne/rillerne. Sørg for at de er rene og glatte, dermed forlænger du levetiden af din bridge, men også af dine strenge. Er de slidte af mange års spil, så få gjort noget ved det.

Mange nævner tit justering af hals som en del af vedligeholdelsen. Kort sagt, hvis du ikke ved hvad du gør, så lad vær. Har du ikke værktøjet til det, så kan du ødelægge så meget mere end du kan gavne. Få en pro til at gøre det for dig hvis du er i tvivl, for ofte kommer folk ind med problemer, som de selv har skabt.

Alt i alt kan man fatte sig i korthed og sige, jo mere tid man bruger på vedligeholdelse, jo længere holder ens instrument. Man kører jo heller ikke rundt i en bil der hakker og skratter, så ved man jo godt at den ikke holder så længe, som hvis man lige fik den tjekket igennem på et værksted.

Hvis du kunne li læsningen, så gå ind under galeriet på Guitariet og læs flere opslag og bliv klogere på emnet. Del gerne med dine venner og del gerne siden derude.
Stay tuned…for more

a3 r2 a1 a4 r5