Vintage køb….falling for the obvious

mbn-foto.dk_Guitariet 12 06 2016  089_marked

Brugt køb…Vintage
Jeg bliver tit spurgt om jeg kan verificere specielle guitarer og instrumenter ved handler på nettet, om jeg kan vurdere instrumenters pris, alder og så mange andre ting…svaret er ja, men spørgsmålet er om du vil høre svaret når jeg finder frem til de ting der gør sig gældende.

Kinas mange facetter
I disse dage er Kina guitarer ved at oversvømme markedet. Forleden dag havde jeg en Strat på bordet, årgang 74, stand ok, alt originalt. Det startede med billeder og for at være ærlig, så kan billeder vise så meget, man skal vide hvad man kigger efter og hvor man finder de ting der er svære at replikere. Mere om den senere…
Kina modellerne bliver bedre og bedre, bindings bliver bedre og bedre, truss rod covers bliver mere originals look a like, pu covers det samme…så hvordan spotter man så en fake eller en kopi når vi snakker vintage guitarer?

Vintage tell tales….
En vintage guitar, godt oppe i årene, med en formodet høj værdi er altid værd at gå efter. Serie nummeret er ikke altid en indikator på at man står med en ægte vintage i hånden. Tænk på, at alle årgange, serie numre og skrift typer ligger på nettet og decals kan købes på nettet for ingen penge. Derfor skal man dykke dybere end kun serie numre…desuden er der specialister derude som lever af at fake vintage guitarer og lave ”worn, road worn og direkte relics”
Her er et par tips, som alle kan følge..

De åbenlyse…

 • Prisen… er den for god til at være sand, bak ud eller vær vågen!
 • Sælgers historier og ”bull shit”… fede historier, men har som regel intet med værdien at gøre.
 • Tidligere ejere… tænk på alle de Charvettes Poulsen har ejet som er til salg…who cares?
 • Slidmærker… kig efter om den har de ”sædvanlige” skader, ridser og hakker…
 • Decals, skift typer og serie nummer… passer de sammen?
 • Halsen af og årgangstjek, igen tjek serienummeret
 • Træ og lak… vintage lak kan replikeres, men at få det til at se gammelt ud er straks værre.

Hvis de ting hænger sammen så er du klare til de mere skjulte detaljer…

 • Truss rod... gør dit forarbejde og tjek på nettet hvilken type truss rod der er i årgangen, samt størrelse af nøglen der hører til
 • Mekanikker... at gøre metal ældre og slide det til er svært, men ikke umuligt. Fremstår det som nyt, ser det ægte ud?
 • Bridge… tjek sadler på nettet, forud for købet. Er det de ægte og originale?
 • Skruer… skruer oxiderer og bliver matte og rustne, kig godt på dem.

Alt oven nævnte kan ”fakes”…så her er de sidste tips og tricks

 • Pil slagpladen af og se om du kan spotte træet. Det kræver kendskab og kundskab at kunne bestemme trætyper, men man bør sætte sig ind i dette da det kan redde ens økonomi og ens dag.
 • Kabler… føles de billige, tynde, nye og plastik-agtige, så er de med garanti ”fake” læs på nettet om hvilken type ledning man brugte, samt hvilke farver man brugte
 • Pickupper… selvom de er skjulte og kan se velholdte ud, så er der altid en mulighed for at selve pickupperne kan afsløre om det er ”fake” eller ej.

Båndende kan godt være skiftet, det samme gælder nutten og andre dele og det er ikke så slemt, bare sælger gør en opmærksom på det.
Som køber skal man have styr på tingene inden man kaster sig ud i et køb til mange penge for bliver man snydt, så er pengene væk og i værste fald kan man sælge ”fake” guitarer videre i god tro, men det nytter ikke for snyd er snyd.

Tjek derfor altid baggrunden for tingene grundigt inden du kaster dig ud i et vintage køb. Gå den grundigt igennem, gerne med sælger. Vær realistisk og åben, fortæl køber at du undrer dig over visse ting, men vær ikke dum. Viden kan spare dig for mange penge, dumhed kan koste dig mange penge.

Tilbage til 74´eren…
Køber boede længere væk, så den stod på telefon rådgivning. Alt virkede fint og ordentligt. Sælger forlangte en fornuftig pris og mente at alt var originalt. Desværre var værktøj ikke tilstede i form af nøgler, men køber mente at truss rod´en så ordentligt ud.
Køber vare opsat, men jeg bad ham slå koldt vand i blodet, indtil han var sikker på at den var autentisk.
Da sælger ber køber om at skrue halsen af viste han billeder i stedet…men da køber ber ham skrue slag pladen af, faldt korthuset sammen. Inden i, efter lidt frem og tilbage, gemte sig den grimme overraskelse. Næsten alt var nyt, farve og lak hang ikke sammen, kablerne var nye tynde plastisk kabler i skrigende gul og rød, potmetre var billige og puérne var ikke originale….

Køber kørte hjem uden sin 74´er strat, men med pengene i lommen, glad for ikke at være blevet snydt…
Så hold øjne og ører åbne, næsen også for den sags skyld.

Stay tuned….Guitariet out….